EETSTOORNISSEN

Er bestaan verschillende soorten eetstoornissen zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa, binge eating disorder (BED) of eetstoornis NAO. Daarbuiten bestaat er nog een heel scala aan problemen rond eetgedrag en gewicht die niet onder deze diagnosen vallen, maar die wel degelijk van grote invloed kunnen zijn op het dagelijks leven.

Een eetstoornisdiëtist is gespecialiseerd in deze richting, heeft achtergrondkennis van zowel het lichamelijke als het geestelijke deel van deze eetproblemen en weet wat de mogelijkheden én moeilijkheden zijn op de weg naar herstel. Een gespecialiseerde eetstoornisdiëtist is de deskundige die je kan begeleiden om weer in balans te komen met je eetgedrag, lichaamsbeeld, gewicht en alle gedachten en gevoelens daar omheen.

Eetstoornisdiëtetiek is één van mijn specialisaties. Hiervoor heb ik de post-HBO studie Eetstoornissen afgerond en volg ik jaarlijks het bijscholingsprogramma. Daarnaast ben ik lid van het VIE netwerk (Voedings Interventie Eetstoornissen) en de NAE (Nederlandse Academie voor Eetstoornissen).

DE BEGELEIDING

Het weer volwaardig eten en het streven naar een gezond gewicht zijn belangrijke aandachtspunten, maar dat is niet het enige wat in de behandeling aan bod komt.

Minstens zo belangrijk is de begeleiding naar bewustwording; het onderzoeken van gedachten, gevoelens en angsten rond het eetgedrag en het gewicht; het stimuleren tot het zelf nemen van een besluit, waar kies je voor? wat is je doel? het weer leren vertrouwen op je lichaam en op jezelf; het accepteren van je lichaam en ervoor willen zorgen, saboterende gedachten herkennen, accepteren en loslaten; honger en behoefte, hoe voelt dat en wat is het verschil?; hoe voelt het om gezond te eten?; hoe voelt het om een gezond gewicht te hebben?; het weer kunnen en mogen genieten van eten; onderzoeken van mogelijke valkuilen, hoe ga je daar mee om?

Het streven is om samen met jou te werken aan al deze punten, in een tempo dat bij jou past. Er is ruim aandacht voor alles wat je op je weg naar je doel tegen komt. Het herstellen van of het leren leven met een eetprobleem is een proces dat tijd kost en dat bij iedereen anders verloopt.